17 zdrojov horčíka, ktoré môžu znížiť riziko úzkosti, depresie a srdcového infarktu.

17 zdrojov horčíka, ktoré môžu znížiť riziko úzkosti, depresie a srdcového infarktu.

9 februára, 2022 0 Od Admin

Horčík je minerál potrebný pre správne fungovanie organizmu. Napriek tomu veľa ľudí trpí nedostatkom.

Tento minerál je nevyhnutný pre fungovanie centrálneho nervového systému a posilňuje kosti a zuby (najmä tvrdú sklovinu). Znepokojujúce príznaky sa vyskytujú aj v prípade mierneho a stredného nedostatku horčíka. V najhoršom prípade môže nedostatok horčíka viesť k depresii, cukrovke a dokonca k infarktu.
Čo ovplyvňuje nesprávnu hladinu tohto dôležitého prvku v našom tele? V prvom rade jednotvárna a nepestrá strava.

Príznaky nedostatku horčíka
Prvými príznakmi nedostatku horčíka sú bolesti hlavy, nevoľnosť, vracanie, strata chuti do jedla, svalové kŕče, migrény a únava. Chronický nedostatok horčíka môže spôsobiť necitlivosť, zmeny osobnosti, úzkosť a abnormálny srdcový tep.

Tu je niekoľko potravín bohatých na horčík, ktoré musíte zaradiť do svojho jedálnička, ak nechcete trpieť vyššie uvedenými neduhmi:

kel – čínska kapusta
– pšeničné
klíčky – ružičkový kel
– brokolica
– rímsky šalát
– špenát

Cenným zdrojom horčíka sú aj:
– Avokádo
– Surové kakaové bôby / nesladený kakaový prášok
– Tekvica
– Ovocie napr.: čučoriedky, banány, černice, jahody
– Ryby
– Byliny a koreniny (rasca, petržlen, horčica, fenikel)
– Semená a orechy (tekvicové, slnečnicové, kešu, mandle, ľanové semienko)

Koľko horčíka potrebujeme?
National Institutes of Health of the United States poskytuje údaje o dennej potrebe horčíka podľa veku a pohlavia.
RDA pre dospelých je približne 310 miligramov pre ženy a 400 miligramov pre mužov. U detí a dospievajúcich je odporúčaná dávka vyššia, pretože tento prvok má významný vplyv na správny vývoj.

Podľa profesora Roberta Tigerstedta bola na začiatku 20. storočia priemerná hladina horčíka v krvi dospelého človeka asi 1250 mg. V súčasnosti je to len asi 250 miligramov denne. Odporúčaná dávka je minimálne 300-400 mg denne, čo znamená, že veľa ľudí trpí nedostatkom horčíka. Aký je hlavný dôvod? Naša moderná strava a masová výroba potravín. Dobrým príkladom je biely chlieb a ryža. Tieto produkty boli kedysi bohaté na horčík, ale v priebehu rokov stratili 75% tohto cenného prvku v dôsledku nesprávneho spracovania a výroby.
Nedostatky horčíka je možné doplniť užívaním špeciálnych doplnkov stravy dostupných v každej lekárni a predajniach zdravej výživy.
Existujú rôzne druhy: chlorid horečnatý (horká chuť, ale najviac sa odporúča), citrát horečnatý (lepšia možnosť, ak vás napríklad páli záha), síran horečnatý (ideálny na pridanie do relaxačného horúceho kúpeľa). Dôležité je tiež vyvážiť príjem vápnika a horčíka. Vitamín D inhibuje príjem horčíka, takže tieto dva doplnky nemôžete užívať súčasne.

Ako horčík pomáha telu
Minerál ovplyvňuje viac ako 300 tráviacich enzýmov a pomáha pri správnom fungovaní buniek vo svaloch a nervoch a uľahčuje vstrebávanie vápnika. Horčík priaznivo pôsobí aj pri liečbe a prevencii rôznych chorôb ako sú: fibrilácia predsiení, hypertenzia, infarkt myokardu, PMS, menštruačné problémy, astma, cukrovka, osteoporóza. Okrem toho zabraňuje svalovým kŕčom, má dobrý vplyv na pamäť a správnu činnosť obličiek.

Zdieľajte tieto informácie na Facebooku, aby vaši priatelia vedeli, aké dôležité je pre vaše zdravie prijímať správne množstvo horčíka.